Masakan Asia Sekilas Pandang

Bila anda dengar “Masakan Asia”, apa yang difikirkan?

Makanan popular Asia seperti okonomiyaki Jepun, nasi goreng kimchi Korea, roti prata Singapura, nasi lemak Malaysia atau dim sum Hong Kong pasti terlintas di fikiran.

Sarat dengan perisa rempah ratus, masakan Asia menggabungkan beberapa kaedah masakan asas seperti goreng celur, goreng kilas (masak tumis), mereneh dan mengukus sambil menggunakan bahan-bahan seperti tauhu dan soya. Asia mempunyai berbagai latar belakang dan budaya, walaupun di dalam satu benua yang sama. Salah satu cara terbaik untuk mengenali Asia dengan lebih dekat adalah melalui koleksi resipi Asian Food Network yang ringkas dan mudah.

 

Cuisine

Kepelbagaian Bahan-bahan dan Cara Memasak Makanan Malaysia

Satu negara berlainan bangsa dan budaya, mempengaruhi masakan yang boleh dinikmati. Ketahui lebih lanjut tentang masakan Melayu, Cina, India dan lain-lain.
Masakan

Resipi Masakan Korea

Budaya Korea semakin mendapat tempat di hati rakyat seluruh dunia. Makanan Korea juga sangat popular dan mempunyai pelbagai perisa unik untuk diterokai.
Cuisine

Masakan Thai

Masam, pedas, masin, manis. Unsur-unsur utama makanan Thai dalam pelbagai resipi masakan yang boleh diterokai.
Cuisine

Mari Belajar Masak Makanan Vietnam


Pho Daging, atau Bun Bo Hue adalah makanan ruji di Vietnam, dan dikenali di seluruh dunia. Hidangan ini sangat mudah untuk dinikmati, dan sama mudah untuk disediakan, seperti resipi kami ini.
Recipe

Resipi Masakan Singapura

Mee Hokkien, Char Kway Teow, Ketam Cili dan banyak lagi. Ada pelbagai pilihan makanan klasik Singapura yang boleh anda cuba di rumah.
Cuisine

Resipi Masakan China

Asian Food Network akan membantu anda menyediakan masakan Cina yang lebih mudah, cepat, dan kekal autentik dari China, Hong Kong, Taiwan dan sekitar Asia.
Cuisine

Mari Belajar Masak Makanan Filipina

Peluang untuk anda mengembangkan pengalaman kulinari Asia dengan resipi-resipi seperti Bulcachong atau Nilagang Baka yang popular di Filipina.
Cuisine

Resipi Masakan Indonesia

Asian Food Network akan membantu anda untuk menyediakan sajian Indonesia yang lebih mudah, cepat, dan kekal autentik di rumah.
Dessert

Asian Desserts

Sesuai bagi sesiapa yang gemarkan manisan. Bukan sahaja pencuci mulut buatan sendiri ini dijamin memuaskan. Ia juga boleh melengkapkan hidangan harian anda.
Cuisine

Mari Belajar Masak Makanan Jepun

Mee udon, soba, tempura atau ramen yang dibuat sendiri di rumah rasa lebih lazat dan berbaloi!

Mari Belajar Masak Makanan India

Berempah, beraroma, berperisa - unsur-unsur yang anda akan kuasai bila membuat sendiri masakan India di rumah.

Cuba Masak Hidangan Asia

Daripada pergi ke restoran untuk makan hidangan Asia, apa kata anda cuba masak sendiri di rumah?

Asian Food Network mempunyai koleksi resipi makanan Asia yang besar, terdiri daripada hidangan popular seperti Sup Tom Yam, Nasi Ayam Hainan, Kari Ayam Kapitan, Nasi Goreng Kimchi dan Ayam Taliwang. Paling menarik sekali, resipi kami menggabungkan hidangan Thai, Malaysia, Indonesia, China dan Jepun yang digemari ramai.

Nikmati masakan Asia yang disediakan di dapur anda hari ini!

Lebih banyak inspirasi untuk anda

Dengan mengklik "Terima", anda bersetuju dengan penggunaan kuki dan teknologi serupa.

Baca Polisi Kuki